Nevalorizácia VD v roku 2012

Viac
pred 4 rokmi 9 mesiacmi - pred 4 rokmi 9 mesiacmi #16 od JUDr. Hristo Gluškov, prezident APVV, 04001
Jednou z priorít prezídia APVV je aj tzv. nevalorizácia našich dôchodkov v roku 2012. Kongres zaviazal prezídium postupovať v tejto kauze tak, že je potrebné využiť všetky právne kroky, ktoré nám umožňuje právny poriadok SR a EÚ. Ide o tri žaloby, ktoré advokátska kancelária na základe plnej moci podala koncom roka 2013 na Okresný súd Bratislava 1 a Okresný súd Žilina na uplatnenie práva na rovnaké zaobchádzanie a ochranu pred diskrimináciou. Očakávaný výsledok doposiaľ dosiahnutý nebol a stav v jednotlivých prípadoch je nasledovný:
• v jednom prípade bola vec riešená už aj mimoriadnym opravným prostriedkom (v dovolacom konaní) na Najvyššom súde SR, ktorý dňa 13. 03. 2019 rozhodol tak, že dovolanie odmietol z dôvodu neexistencie a nepreukázania dôvodov umožňujúcich podanie dovolania. Najvyšší súd tiež konštatoval, že v konaní sa nevyskytla žiadna predbežná otázka podľa medzinárodnej zmluvy, ktorú by bolo potrebné riešiť podaním žiadosti na Súdny dvor Európskej únie. Na základe uvedeného je zrejmé, že aj Najvyšší súd SR vo veci zaujal postoj, ktorý bráni naplneniu základného cieľa sledovaného podanou žalobou a súvisiacimi úkonmi, t. j. posunúť vec na riešenie medzinárodným justičným orgánom. Vzhľadom na to, že vo veci bolo rozhodované súdom prvej aj druhej inštancie a dovolacím súdom, vo veci je možné pokračovať už iba podaním ústavnej sťažnosti na Ústavný súdu SR kde predmetom preskúmavacieho konania nebude posudzovanie podstaty súdneho sporu, ale „len“ posúdenie otázky či doterajšie konanie súdov SR nezakladá výrazný nedostatok porušenia práv účastníka súdneho konania a to v takom rozsahu, že do úvahy prichádza zrušenie konečných rozhodnutí súdov. Aj napriek tomu, že ide o špecifické štádium riešenia veci založeného na možnom porušení práv a slobôd účastníka súdneho konania, u ktorého nie je možné garantovať zvrátenie doterajšieho vývoja, bola na základe žiadosti prezídia advokátskou kanceláriou vo veci podaná v stanovenej lehote na Ústavný súd SR ústavná sťažnosť.
• v ostatných dvoch prípadoch je rozhodované o podaniach, ktorých snahou je zabezpečiť riešenie veci medzinárodnými inštitúciami, t. j. je rozhodované o návrhu na prerušenie konania a návrhu na postúpenie veci na Súdny dvor Európskych spoločenstiev za účelom rozhodnutia o predbežnej otázke. Súčasne boli realizované podania, aby súd pripustil vstup do konania ďalších účastníkov na strane žalovaného a to Ministerstvo vnútra SR ako žalovaný v 3. rade a Národná rada SR ako žalovaný v 4. rade.
Posledný krát upravené:pred 4 rokmi 9 mesiacmi JUDr. Hristo Gluškov, prezident APVV, 04001
Nasledujúci užívateľ(ia) povedali ďakujem: Milan Vataha, Považská Bystrica

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.090 sekúnd
Funguje na Kunena fórum