Košice - druhé najľudnatejšie mesto na Slovensku, majú takmer 240 000 obyvateľov. Poznať mesto, jeho históriu a pamiatky – to bol hlavný dôvod, že sa do plánu práce MO APVV Ružomberok – okolie pre rok 2022 dostal tento bod. Zájazd sme naplánovali na 4 dni a to od 21.7. do 24.7.2022. Prihlásilo sa 27 účastníkov. Odchádzali sme autobusom, ktorý nám poskytol bývalý zamestnávateľ. Ubytovanie bolo zabezpečené v Garni hotel Akadémia, ktorý sa nachádza v blízkosti centra mesta.

Po ubytovaní a obede sme navštívili Slovenské technické múzeum, ktoré práve v deň nášho príchodu 21.7.2022 malo vyhlásený „ Deň otvorených dverí „ . Práve oslavovalo 75.výročie od svojho založenia.
     Na ďalší deň sme absolvovali 2,5 hodinovú prehliadku po historickým miestach centra mesta Košice so sprievodcom. Sprevádzal nás PhDr. Milan Kolcun, ktorý nás zaujal svojim zaujímavým výkladom a prehľadom o pamiatkach na Hlavnej ulici mesta. Prechádzali sme od Morového stĺpu cez palácové a meštiacke domy, popri štátnom divadle, hrajúcej fontáne až ku gotickej katedrále  Dómu svätej Alžbety. Záver prehliadky vrcholil u Dolnej brány mesta, kde boli odkryté hradby mesta a moderným spôsobom prevedené, ako  v minulosti mesto fungovalo.
     V sobotu 23.7.2022 sme navštívili Miklušovu väznicu a katov byt. Je to súbor dvoch prepojených meštiackych domov z prvej polovice 15. storočia.
     Krátkym vstupom sme si pripomenuli aj prítomných jubilantov, ktorí dovŕšili vek 75 rokov a po nedeľňajšom obede v reštaurácii „ Stará sýpka „ náš autobus smeroval už len na Ružomberok. Zostali krásne spomienky. To čo sme videli a zažili, nenahradí žiadne rozprávanie.
     Fotografie si môžete pozrieť vo fotogalérii.

Ondrej Škvarek
predseda MO APVV Ružomberok - Okolie