Ďalšie postihovanie príslušníkov ZNB v zložke Štátnej bezpečnosti,
Spravodajskej správy Generálneho štábu Československej ľudovej armády
a spravodajských útvarov Pohraničnej stráže

Skupina 24 poslancov Národnej rady  SR (16 OĽNO, 3 SME RODINA, 3 SAS a 2 Za ľudí) podala dňa 16. 04. 2021 do Národnej rady SR (tlač č. 516) návrh na prerokovanie zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu, ktorým sa mení a dopĺňa  zákon č. 553/2002 Z. z. o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939 – 1989 a o založení ústavu pamäti národa a o doplnení niektorých zákonov, zákon č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení  policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov a zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení.
     Vzhľadom na uvedené, a keďže sa verejnosti nebolo umožnené  doposiaľ, v rámci legislatívneho procesu, k návrhu zákona vyjadriť zástupcovia stavovských profesijných združení sa dohodli, že budú v tejto veci postupovať spoločne a zároveň aj koordinovať svoje aktivity.
     Dňa 27. 4. 2021 bolo niektorým subjektom (predseda vlády SR, predseda NR SR, podpredseda NR SR (Ing. Blanár), minister vnútra SR, minister obrany SR, predsedovia všetkých poslaneckých klubov v NR SR, politická strana Hlas - SD (nemajú v NR SR poslanecký klub), predseda ústavnoprávneho výboru NR SR, predseda výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, predsedníčka výboru NR SR pre sociálne veci a predsedníčka výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny) zaslané sprievodným listom Spoločné stanovisko (APVV, ZV SR, KG SR a ABSD) k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na prijatie zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu.
     Sprievodný list si môžete pozrieť TU a spoločné stanovisku si môžete pozrieť TU .

prezídium APVV