PARTNERSKÉ ORGANIZÁCIE

Hlavné menu

Komunálna poisťovňa

Príhlásenie

Zaväzujem sa dodržiavať Kódex diskutujúceho, s ktorým som sa oboznámil pred registráciou.

Zabudli ste heslo?
Neregistrovaný? Registrácia

Kto je tu?

Práve je pripojených:
4 Hostí
Úvod
Informácia Prezídia APVV Tlačiť E-mail
Pondelok, 22 október 2018
Informácia z rokovania na MV SR k zabezpečeniu zdravotnej
a kúpeľnej starostlivosti výsluhových dôchodcov.

Dňa 15. 10. 2018 sa z podnetu prezídia APVV uskutočnilo rokovanie k tejto problematike s riaditeľom  Odboru zdravotníctva  SPaSČ MV SR  MUDr. Gustávom UŠIAKOM.
     Za APVV sa rokovania zúčastnili: prezident JUDr. Hristo Gluškov a  1. viceprezident JUDr. Martin Sitiar.

Stretnutie sme vyvolali aj preto, že riaditeľ odboru zdravotníctva  do svojej funkcie nastúpil dňa 1. 9. 2018 po odchode MUDr. Gvozdjakovej a doposiaľ sme nemali možnosť sa s ním kontaktovať.

V úvode sme informovali riaditeľa odboru o našom postavení a doterajších formách spolupráce s vedením odboru, ktorý riadi.
     Veľmi konkrétne sme prerokovali otázky  kúpeľnej starostlivosti vo vzťahu k výsluhovým dôchodcom, ale dotkli sme sa aj zdravotnej starostlivosti, kde sme riaditeľa odboru informovali, že v tomto smere máme uzavretú Zmluvu o vzájomnej spolupráci s Nemocnicou sv. Michala a. s., ktorú obojstranne rešpektujeme a zatiaľ sme necítili potrebu riešiť problémy cestou MV SR.
     Poukázali sme aj na to, že posledná novela zákona č. 328/2002 Z. z., ktorá zrušila možnosť absolvovať  kúpeľnú liečbu na tú istú diagnózu 1x za 2 roky, bude mať aj negatívny dopad v tom, že niektorí pacienti takto dostanú poukaz napr. do Trenčianskych Teplíc každý rok a niektorí možno ani raz za dva roky.
     Riaditeľ odboru k tejto veci uviedol, že sa bude prísnejšie posudzovať doba liečenia v závislosti od diagnózy. Častejšie sa bude využívať 14 denná lehota liečenia namiesto doterajších 21 dní, čím sa dosiahne že bude možne uspokojiť až 90 % žiadateľov samozrejme pri dodržaní priority zdravotného stavu.
     Bolo dohodnuté, že tak ako doposiaľ bude Odbor zdravotníctva MV SR rešpektovať požiadavky  výsluhových dôchodcov a v zmysle platných interných predpisov ich bude realizovať. Pre APVV bude poskytovať informácie o voľných miestach na kúpeľnú starostlivosť. Prisľúbili sme,  že na takúto ponuku bude APVV reagovať aktivizáciou svojich členov.
     Vzájomne sme si spresnili zoznam praktických (všeobecných, obvodných) lekárov v rámci Slovenskej republiky a dohodli sme sa že v prípade zmien sa budeme vzájomne informovať.
     Spresnili sme si aj právne normy, ktoré upravujú zdravotnú a kúpeľnú starostlivosť v rámci MV SR a ktoré sa dotýkajú aj výsluhových dôchodcov.
     V závere riaditeľ odboru prisľúbil pomoc pri riešení problémov výsluhových dôchodcov  v rámci svojich možnosti a kompetencií.

prezídium APVV

Kto má meniny?