PARTNERSKÉ ORGANIZÁCIE

Oznamy

Ponuka pre členov APVV

Príhlásenie

Zaväzujem sa dodržiavať Kódex diskutujúceho, s ktorým som sa oboznámil pred registráciou.

Zabudli ste heslo?
Neregistrovaný? Registrácia

Kto je tu?

Práve je pripojených:
4 Hostí
Úvod arrow Právna poradňa arrow Vianočný príspevok
Vianočný príspevok Tlačiť E-mail

Podľa § 1, ods. 2  z. 592/2006 Z.z. o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov bude výška vianočného príspevku určená podľa výšky dôchodku (nesmie ale presahovať sumu 471,60). Maximálna výška príspevku je 66,39 € a najnižšia suma je 38,69 €.

Presnú výšku príspevku si môže vyrátať každý aj sám:

VZOREC
66,39 - 0,1 x (dôchodok - 194,58) =

Príklad:
Dôchodca poberá dôchodok 471,60 €. Vianočný príspevok si vypočíta takto:
66,39 - 0,1 x (471,60 - 194,58) = 66,39 - 0,1 x 227,02 = 66,39 - 27,702 = 38,69 €

Vianočný príspevok vyplatí Sociálna poisťovňa spolu s decembrovou výplatou dôchodku.

Nárok na vianočný príspevok, v prípade splnenia vyššie uvedenej podmienky, majú však iba tí poberatelia výsluhových dôchodkov (výsluhový dôchodok, invalidného výsluhového dôchodku, vdovského výsluhového dôchodku, vdoveckého výsluhového dôchodku alebo sirotského výsluhového dôchodku), ktorým bol na tento dôchodok preklasifikovaný  dôchodok priznaný pred 1. 7. 2002.

Poberateľovi výsluhového dôchodku priznaného podľa zákona 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení vianočný príspevok nenáleží.