PARTNERSKÉ ORGANIZÁCIE

Hlavné menu

Oznamy

Príhlásenie

Zaväzujem sa dodržiavať Kódex diskutujúceho, s ktorým som sa oboznámil pred registráciou.

Zabudli ste heslo?
Neregistrovaný? Registrácia

Kto je tu?

Práve je pripojených:
2 Hostí
Úvod
Valorizácia výsluhových dôchodkov Tlačiť E-mail

Národná rada SR dňa 14.6.2012 schválila návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení, ktorým sa dopĺňa aj zákon č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov ......... tak, že dávky výsluhového zabezpečenia sa budú zvyšovať iba v tom roku, v ktorom kalendárnom roku sa funkčné platy príslušníkov zvyšujú o viac ako 0% s účinnosťou od 30.6.2012.

Celý proces prebehol nielen neštandardne ale aj tak, že nebolo možné sa k návrhu zmeny zákona v riadnom legislatívnom procese vyjadriť ani zainteresovaným rezortom, napr. MV SR, MO SR, atď. a iným oprávneným subjektom, ktorých sa to dotýka.
     Prezídium APVV po získaní informácie, že dňa 14.6.2012 bol v rámci II. čítania na výbore NR SR predložený uvedený pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorým sa zmení iný zákon, okamžite koordinovalo svoj postup so Zväzom vojakov SR a podniklo aj ďalšie kroky k zachovaniu doterajšej právnej úpravy valorizácie výsluhových dôchodkov.
     Žial, výsledok sa nedostavil, čo sa dalo predpokladať, nakoľko uvedený návrh nebol návrhom iba jedného poslanca, ale návrhom odsúhlaseným celou koalíciou. Žial návrh zákona bol schválený nielen koalíciou, ale podporila ho aj opozícia ( zo 142 prítomných a hlasujúcich poslancov bolo za 129, proti 1, hlasovania sa zdržalo 12 poslancov). Vzhľadom na uvedené a krátkosť času, je v súčasnosti jednou z mála možnosti zvrátiť tento proces, presvedčiť Prezidenta SR, aby uvedený schválený návrh zákona nepodpísal a vrátil späť do Národnej rady SR.
     Prezídium APVV v mene APVV poslalo list s požiadavkou na predkúmanie celého legislatívneho procesu a prípadného porušenia právnych predpisov, napr. rokovacieho poriadku NR SR, zaslalo kancelárii Prezidenta SR už 14.6.2012 o 12:00 hod. a osobitne aj 22.6.2012 o 15:20 hod. Po vzájomnej dohode svoju žiadosť zaslal Prezidentovi SR už aj Zväz vojakov SR.
     V prípade, že sa rozhodnete (napr. predsedníctva našich MO APVV alebo aj jednotliví členovia) podporiť tieto požiadavky, pripravili sme pre Vás niektoré informácie a podklady na prípadné využitie, ktoré si môžete stiahnuť tu.

Prezídium APVV

Pridružené členstvo