PARTNERSKÉ ORGANIZÁCIE

Hlavné menu

Komunálna poisťovňa

Príhlásenie

Zaväzujem sa dodržiavať Kódex diskutujúceho, s ktorým som sa oboznámil pred registráciou.

Zabudli ste heslo?
Neregistrovaný? Registrácia

Kto je tu?

Práve je pripojených:
9 Hostí
Úvod
Správa MO Ružomberok - Okolie Tlačiť E-mail

Už tretíkrát v Zakopanom

Aj v roku 2018 sa dostala do plánu činnosti MO APVV Ružomberok - Okolie návšteva poľského mesta Zakopané formou krátkodobej rekreácie v termíne od 23.8. - 26.8.2018. Prihlásilo sa 31 záujemcov a do rekreačno-rehabilitačného strediska PARZENICA sa prepravili vlastnou dopravou.

Stredisko má vybudované veľmi dobré ubytovanie, poskytuje kvalitnú stravu a čo je vynikajúce, že sa nachádza v strede mesta. Boli sme priamo v centre diania rušného života návštevníkov turizmu a kultúry. Dobré počasie nám umožnilo vystupiť na Gubalowku (1123 m n.m.)a prechádzkou po jej hrebeni- tzv. Pápežskou cestou- sme mohli vidieť panorámu Tatier. Navštívili sme aj malú drevenú kaplnku. Našli sa aj odvážlivci, ktorí si naplánovali výstup na Kasprowy Werch (1987 m n.m.) a na vrchole sa prechádzali po turistických chodníkoch.Na tento štít sa vystupuje lanovkou a pri vrcholovej stanici lanovky sa nachádza meteorologické observatórium.
    Počas nášho pobytu v Zakopanom práve prebiehal Medzinárodný goralský folklórny festival a to už 50 ročník. Vystúpilo množstvo folklórnych súborov z Bulharska, Španielska, Indie, Macedónie, Ruska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Turecka, Ukrajiny, USA, Maďarska, Talianska a Poľska. Boli to nádherné vystúpenia a na I.mieste sa umiestnil poľský súbor.
    Videli sme viacero nádherných kostolov. V jednom z nich sa nachádza Oltár Panny Márie z Fatimy. Tento kostol bol postavený na počesť za záchranu života pápeža Jána Pavla II. po pokuse o atentát v roku 1981. Po dokončení bol kostol vysvätený samotným pápežom Jánom Pavlom II. v roku 1997.
     Navštívili sme múzeum voskových figurín, kde sú v životnej veľkosti umiestnené modely ľudí s anomáliami tela, ale aj významné osobnosti z kultúrneho i politického života.
     V blízkosti strediska Parzenica sa nachádza Tatranské múzeum Dr. Titusa Chalubinského. Je to múzeum histórie, kultúry, prírody a etnografie poľských Tatier. Bolo nás viac, ktorí do tohto múzea prišli a určite neľutovali. Dozvedeli sa mnohé zaujímavé informácie z historickéo obdobia Tatier.
     Zamestnanci strediska nám pripravili posedenie pri grile. Večer zaznievali známe melódie za doprovodu hudobných nástrojov. Dobrú náladu vytvárali aj vtipné historky, ktorých nebolo málo. Niektorí naši členovia využili možnosť poskytovaných služieb v rehabilitačnom stredisku.
     Dopriali sme si aj večerné vychádzky po osvetlených uliciach. Videli sme množstvo ľudí, ktorí sa prechádzajú a zastavujú v stánkoch, obchodíkoch a reštauráciach. Bolo vidieť,že mesto žije turizmom.
     Počas nášho pobytu nebola prítomná vedúca zariadenia Mgr. Janina Lacka, bola na dovolenke a zastupoval ju vedúci recepcie marketingu Pawel Majerski. Príkladne sa o nás staral, riešil všetky naše požiadavky.Náhodne sme sa dozvedeli, že len nedavno sa oženil. Na znak vďaky za spoluprácu aj za predchádzajúce roky, sme mu odovzdali dar v podobe knihy v ktorej je symbol mladých manželov s uvedním ich mien a dňa sobáša.
     V poslený deň sme sa po raňajkách rozlúčili a poďakovali zamestnancom za kvalitné služby.Záverom treba vyzdvihnúť disciplínu a spoluprácu celej skupiny rekreantov. Dodržiaval sa dohodnutý režim a zostanú pekné spomienky na tretí pobyt členov MO APVV Ružomberok- Okolie v Zakopanom.
     Fotografie si môžete pozrieť tu.

Ondrej Škvarek
predseda MO APVV Ružomberok - Okolie